Valuta på rejsen – sådan undgår vi gebyrer og dårlige kurser

Humoristisk karikatur af en 50-årig mand, der bliver snydt foran en ATM med teksten "HIGH FEES" og "BAD RATE" – typisk for uofficielle automater.

Når vi drager af sted med Campletten på ferie, er valuta på rejsen en vigtig del af planlægningen. For hvor skal man hæve? Skal man veksle hjemmefra? Og hvordan undgår man dyre gebyrer?

Efter mange ture rundt i Europa deler vi her vores bedste rejsetips, så du kan spare penge og rejse trygt – uden at blive snydt af dårlige kurser eller tårnhøje hævegebyrer.


Hæv kun lidt penge hjemmefra

Vi veksler sjældent penge hjemmefra. Kun ca. 50 euro i kontanter – så vi kan klare toiletter og småudgifter undervejs. Resten af pengene hæver vi i udlandet, hvor det oftest bedre kan betale sig.

Det er en vane, vi har fået gennem årene. Vi startede engang med at veksle større beløb hjemmefra, men blev hurtigt opmærksomme på, at kursen ofte er dårlig, og at mange banker tager gebyrer – også selvom man ikke lige opdager det i første omgang.


Tyskland kræver kontanter

I modsætning til mange andre lande er kontanter i Tyskland stadig udbredt. Kortbetaling er ikke en selvfølge, især ikke uden for storbyerne. Her kan du sagtens stå i en helt almindelig dagligvarebutik og få at vide: “Nur Bargeld, bitte.”

Det er en vigtig del af vores rejsetips, at man altid har lidt euro med til Tyskland – også selvom man normalt betaler alt med kort. Det kan give en del bøvl, hvis man står på en rasteplads og ikke kan betale for toiletbesøg, parkering eller brød ved bageren.


Veksle penge? Nej tak til dyre bureauer

Karikatur af en vred og frustreret mand foran et vekselkontor med teksten "HIGH FEES" og "POOR EXCHANGE RATE" – illustrerer faldgruber ved at veksle kontanter.

Vi veksler aldrig hos bemandede vekselbureauer. De har som regel:

  • Dårlige kurser
  • Høje gebyrer
  • En placering målrettet turister

Valuta på rejsen handler i høj grad om at undgå turistfælder – og her er vekselbureauerne en klassiker, man nemt kan styre udenom.

Selvom de ser officielle ud med farverige skilte og “no commission”-reklamer, gemmer der sig ofte skjulte gebyrer i selve kursen. Og pludselig har man fået langt færre euro i hånden, end man burde.


Hæv kontanter i udlandet hos banker

Når vi har brug for kontanter, gør vi følgende:

  • Bruger Google Maps og søger efter lokale banker
  • Går kun efter automater tilknyttet en rigtig bank
  • Hæver aldrig i farverige, fritstående ATM’er

De uofficielle hæveautomater lokker med nem adgang og engelsk interface – men de har ofte:

  • Skjulte vekselgebyrer
  • Dårlige valutakurser
  • Ingen sikkerhed, hvis noget går galt

Hæv i bankens åbningstid

Tegning af glad skaldet mand foran en bankautomat, hvor han hæver penge uden problemer – en påmindelse om fordelene ved at hæve i rigtige banker til valuta på rejsen.

Hvis du hæver penge i bankens åbningstid, er der altid hjælp at hente, hvis automaten fx sluger kortet. Det er en lille detalje, der kan gøre en stor forskel – og et undervurderet rejsetip.

Vi har én gang oplevet en hæveautomat, der tog vores kort og ikke gav det tilbage. Heldigvis stod vi lige udenfor en bank, der kunne hjælpe os med det samme. Det kunne have været en helt anden historie, hvis vi havde stået alene ved en turist-ATM.


Hav altid mere end ét kort med

Vi rejser aldrig med kun ét kort. Et ekstra kort (gerne med forskellige udbydere som Visa og Mastercard) sikrer, at vi stadig kan hæve eller betale, hvis ét kort bliver spærret, beskadiget eller væk.

Det er især vigtigt, hvis man fx overnatter på campingpladser uden kontakt med personale – der kan man ikke bare “låne lidt” eller få hjælp med det samme.


Tjek din banks gebyrer – og dine rettigheder

Inden vi rejser, tjekker vi altid, hvad vores bank tager i gebyr for at hæve kontanter i udlandet og ved kortbetaling i andre valutaer. Det kan nemlig variere rigtig meget – nogle kort har fri hævning i EU, mens andre tager både fast gebyr og procentsats.

Det er også værd at vide, at du som forbruger har visse rettigheder, når du bruger kort i EU – fx må gebyret ikke være højere end det, du ville betale i Danmark, hvis du bruger et Visa- eller Mastercard.

Vil du læse mere om, hvad du må blive opkrævet for, og hvilke regler der gælder i EU, kan du finde en god guide hos Forbruger Europa.

Og hvis du vil læse flere af vores tips til at rejse budgetvenligt og smart, så tag et kig i vores rejsearkiv her.

Undgå gebyrer ved at vælge lokal valuta

Når automaten eller terminalen spørger, hvilken valuta du vil betale i – vælg altid lokal valuta. Det giver som regel den bedste kurs og undgår skjulte vekselgebyrer.

Vi siger altid “nej tak” til den smarte knap, hvor de vil konvertere beløbet til danske kroner for dig. Det lyder betryggende – men er som regel dyrere.


Do’s & Don’ts med valuta på rejsen

Do’sDon’ts
Hæv penge i bankautomaterBrug ikke farverige ATM’er
Brug Google Maps til at finde bankerVeksle ikke i vekselbureauer
Hav altid to kort medHæv ikke i DKK, når du bliver spurgt
Hæv i åbningstidenStol ikke på automater i turistområder

Har du egne tips om valuta på rejsen?

Hvordan gør du med valuta og kontanter på ferien? Har du oplevet faldgruber eller fundet smarte løsninger? Del gerne dine erfaringer i kommentarfeltet – vi elsker at lære nyt fra andre campister og rejselystne familier!


Discover more from Hr og Fru Kreativ

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top

Discover more from Hr og Fru Kreativ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Cookie-samtykke med Real Cookie Banner